Tansön Yangın | Davlunbaz Söndürme Sistemi

Davlumbaz söndürme sistemleri konusunda , geniş bilgi ya da projelendirme için firmamızla temasa geçebilirsiniz.

Genel Özellikleri :

Kuzine, davlumbaz ve bacada yangın çıkması halinde,

*Cihazların arızalanması veya personel dikkatsizliği ile her an tutuşma olur.
* Davlumbazda ve filtrede biriken yağlar her an tutuşmaya neden olur
* Pişirme cihazında çıkan yangının söndürülmesi zordur. İtfaiye müdahalesi gereklidir.
* Yangın bacanın içinde biriken yağları tutuşturur Yangın bacanın geçtiği tüm bölgelere sıçrar Hızla binayı sarar.
Pişirme cihazı, baca ve mutfak hasar görür. Mutfak uzun bir süre hizmet veremez.

 

YASAL ZORUNLULUK

Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik 57. Maddesi 100 kişiden fazla kişiye aynı anda yemek pişiren her mutfakta davlumbaz içi yangın söndürme sistemlerini zorunlu kılmıştır. İlgili yönetmelik maddesi aşağıda bilginize sunulmuştur. Burada önemli olan sadece yasak savmak için herhangi bir davlumbaz içi söndürme sistemi değil; tehlike anında sizi kurtarabilecek onaylı ve düzgün montajı yapılmış bir davlumbaz içi yangın söndürme sistemi kurmaktır. Ayrıca uyarmak isteriz ki; davlumbaz içi yangın söndürme sistemlerinde paslanmaz çelik boru tesisatı kullanılmasının zorunlu olduğunu unutmamalıyız.
MADDE 57-
(1) Konutlar hariç olmak üzere, alışveriş merkezleri, yüksek binalar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabrikaları ile bir anda 100’den fazla kişiye hizmet veren mutfakların davlumbazlarına otomatik söndürme sistemi yapılması ve ocaklarda kullanılan gazın özelliklerine göre gaz algılama, gaz kesme ve uyarı tesisatının kurulması şarttır.
(2) Mutfakların bodrumda olması ve gaz kullanılması hâlinde, havalandırma sistemleri yapılır. İkinci bir çıkış tesis edilmeksizin gaz kullanılması yasaktır.
(3) Mutfak ve çay ocakları binanın diğer kısımlarından en az 120 dakika süreyle yangına dayanıklı bölmeler ile ayrılmış biçimde konumlandırılır. Bölme olarak ahşap ve diğer kolay yanıcı maddeler kullanılamaz.
(4) LPG kullanılan mutfaklarda, LPG tüpleri bodrum katta bulundurulamaz. LPG kullanılan mutfakların bodrum katta olması hâlinde; gaz algılayıcının ortamdaki gaz kaçağını algılayıp uyarması ile devreye giren ve gaz akışını kesen, otomatik emniyet vanası veya ani kapama vanası gibi bir emniyet vanasının ve havalandırmanın bulunması gerekir.
(5) Mutfaklarda doğalgaz kullanılması hâlinde, 112 nci maddede belirtilen esaslara uyulması şarttır.